Skoči do sadržaja
hr
sl en
+385 1 65 90 277
Arhitektovo razmišljanje: Hotel Occidental

Arhitektovo razmišljanje: Hotel Occidental

Arhitektura STUDIOO3DESIGN
Fotografija Doorson, Luka Rudman
Vrata 300, 300 T, 300 r

Prednosti ugradnje avtomatskih kliznih vrata u hotele

U srcu Ljubljane, točnije u centru Šumi, smješten je novi Hotel Occidental. Hotel se ističe izvanrednom funkcionalnošću i modernim dizajnom s inovativnom upotrebom raznih materijala. Popričali smo s arhitektom Gorazdom Grolegerom iz biroa STUDIOO3DESIGN o njegovoj viziji i kako su mu automatska klizna vrata Doorson pomogla ostvariti njegove ideje (u hotel su ugrađena standardna vrata 300 i 300 T).

Iz našeg razgovora izdvojili smo 5 ključnih prednosti ugradnje automatskih kliznih vrata u hotelske objekte, kako za projektante tako i za krajnje korisnike.

01 ESTETIKA i DIZAJN

“Automatska klizna vrata značajno doprinose visokokvalitetnom dojmu hotelskog prostora svojim modernim izgledom, besprijekornom integracijom i mogućnošću korištenja različitih materijala. Korištenje stakla, drveta, metala ili ogledala omogućava prilagodbu vrata općoj temi dizajna hotela, što poboljšava ukupni vizualni efekt i gostima nudi ugodno, estetski privlačno iskustvo,” naglašava Gorazd.

Posebno je zanimljiv arhitektov odabir kombinacije drvene ploče s integriranim okruglim prozorima na vratima koja odvajaju blagovaonicu i kuhinju.

“Upotreba drvene ploče podržava estetsku harmoniju i laskav vizualni efekt,” dodaje Gorazd.

02 UDOBJE in UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

“Upotreba automatskih kliznih vrata utječe na funkcionalnost, prostorski raspored i estetiku hotelskog prostora. Udobnost i korisničko iskustvo oblikuju ukupni dojam prostora. Promišljeno dizajnirana vrata omogućavaju jednostavan pristup gostima, posebno onima s puno prtljage, dječjim kolicima ili invalidima,” zaključuje Gorazd.

Dodatna prednost je i beskontaktno otvaranje, koje je vrlo poželjno u svim javnim objektima, jer osigurava higijenske standarde i veći protok ljudi.

Detaljniji pogled na automatska klizna vrata na ulazu u kuhinju otkiva da vrata na tom mjestu omogućuju značajnu optimizaciju prostora.

“Beskontaktno otvaranje smanjuje rizik od kontaminacije hrane i površina, što je ključno za održavanje sigurnosti i higijene. Kuhinjsko osoblje može se bez napora kretati između kuhinje i blagovaonice, čak i kada nose pladnjeve s hranom ili pićem. To poboljšava radnu učinkovitost i smanjuje nivo stresa za osoblje,” naglašava Gorazd.

Na nekoliko mjesta u zgradi može se vidjeti da je pogon vrata nevidljiv i skriven u stropu. Ovako je Gorazd objasnio svoje razloge za odabir ove vrste sustava ugradnje: “Skriveni pogon osigurava čist i elegantan izgled, optimalnu upotrebu prostora i tihi rad … Kada je pogon skriven, vrata se potpuno stapaju sa svojim okruženjem, bez vidljivih tehničkih elemenata, što omogućuje bolju harmoniju s unutarnjim dizajnom hotela.”

03 ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zbog svog brzog otvaranja i zatvaranja, automatska klizna vrata jedan su od energetski učinkovitih elemenata hotela Occidental. Smanjuju gubitak topline u hladnijim mjesecima i sprječavaju ulazak topline u zgradu tijekom toplih dana.

04 SIGURNOST

Sigurnosne značajke automatskih kliznih vrata prikazane su u dva aspekta: kontrola pristupa, koja se također može integrirati s pametnim sustavom upravljanja objektom, i dobra reakcija vrata u nužnim situacijama.

“Automatska vrata opremljena su sigurnosnim sustavima koji omogućuju bolju kontrolu nad time tko ulazi u određene hotelske prostore. U slučaju nužde, automatska vrata se mogu brzo i učinkovito otvoriti, donoseći bržu evakuaciju gostiju i osoblja,” objašnjava Gorazd.

Vrata na glavnom ulazu su redundantna, što znači da se u slučaju nestanka struje ili u izvanrednim situacijama otvaraju i ostaju otvorena. Time omogućuju siguran izlaz u nepredviđenim slučajevima.

05 TRAJNOST i ODRŽAVANJE

Dugi vijek trajanja automatskih kliznih vrata i njihovo jednostavno održavanje također su značajni. Prema Gorazdovom mišljenju, ove ključne prednosti pokazuju se na različite načine:

“Automatska vrata su dizajnirana za intenzivnu upotrebu i imaju dug vijek trajanja, što smanjuje potrebu za čestim održavanjem i zamjenom. Budući da nema ručki niti kompleksnih mehanizama, automatska vrata su lakša za čišćenje, što pomaže u održavanju bolje higijene.”

Na kraju dodajemo i Gorazdovu završnu misao, koja rezimira načine na koje automatska klizna vrata doprinose ekskluzivnosti i sofisticiranoj funkcionalnosti zgrade.

“Projekt automatskih vrata je primjer uspješne integracije funkcionalnosti, estetike i inovativnih tehnologija. Pažljivo planiranje i izvedba ovih vrata ne samo da poboljšavaju korisničko iskustvo za goste, već doprinose i energetskoj učinkovitosti, sigurnosti i pristupačnosti hotela. Ove značajke odražavaju predanost izvrsnosti hotela, što postavlja visoke standarde za buduće projekte.”

Galerija slika